GameSalad

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Need sound to play

matthornbmatthornb Posts: 38Member
I have a sound file which plays correctly in the audio window but which does not play when triggered by the "Play Sound" behavior, even though its volume is set to 1.

Other sounds play fine in the game when triggered, but this particular .ogg sound doesn't, and I don't have any idea why.

Comments

  • StusAppsStusApps Posts: 1,347Member, PRO
    matthornb said:
    I have a sound file which plays correctly in the audio window but which does not play when triggered by the "Play Sound" behavior, even though its volume is set to 1.

    Other sounds play fine in the game when triggered, but this particular .ogg sound doesn't, and I don't have any idea why.

    I had one like that that was a 3 channel file created in soundtrack pro. I had to make sure the file was converted to stereo before importing to GS, then it worked fine. Try converting the original to a 2 channel wav file and then re-importing.
  • matthornbmatthornb Posts: 38Member
    Okay. Now it plays - but it plays either at (either) "loop" or "run to completion", but not when both are checked.

    Why? Is there a way to make a sound loop AND continue to play between several scenes?)

    I need it to - and it has to do so as a sound, not as music.

    Is there any way to achieve this?
  • StusAppsStusApps Posts: 1,347Member, PRO
    you don't need run to completion ticked. The reason it won't play is because 'run to completion' means for it to play through once to the end without stopping. Just ticking loop it will play between scenes perfectly.
  • matthornbmatthornb Posts: 38Member
    Thanks for the explanation, but it still doesn't work.

    There's supposed to be an event which first activates the sound.

    The Play Sound code is currently like this:

    -Play Sound "water", loop, (only loop is checked)
    volume="watervolume", pitch="1"

    The sound effect should remain looping from the point it's first activated, but the volume should change based on the variable.

    Problem is, the sound doesn't play, even if the "watervolume" attribute is set to a volume of 1.

    And yes, it's a stereo sound.
  • matthornbmatthornb Posts: 38Member
    Guys, look at some of my graphics on this project:
    image
    image
    image

    I'm not a good programmer - which is why I'm using GameSalad - but I'm a pretty good artist.

    I've spent hundreds of hours on this project, modelling, texturing, animating, and rendering - and don't want it to grind to a halt at the final assembly phase just because nobody is replying to this thread.

    It's not just a "Water" sound that's the issue, but a whole list of sounds in the project that are having the same problem.

    Please help! I need help from someone, anyone...

    Pleease explain to me how to make this sound system work.
  • scorelessmusicscorelessmusic Posts: 565Member
    Wow... nice art!

    I personally have dealt with the sound system in GS and won't mind helping if I could. If the file isn't too big, do send it to me and I'll process it for you (using arcane stuff like commandline tools ^_^) which would be faster than me trying to explain how it's done.

    For those that would like to search it out, I use afconvert and there should be a thread on the forum on how I did it.

    You can email me the file, or use something like yousendit.com to scorelessmusic@gmail.com
This discussion has been closed.